Vrijdag, 1 oktober 2021

De start van #Keipositief en onze droom

Het Idee

Het idee van Keipositief is spontaan ontstaan. Mirjam Beelen zag in een dorpje een afbeelding van één van de zes dimensies van positieve gezondheid en deelde dit in de app-groep van de Beweging Limburg Positief Gezond. In de reacties werd de associatie gelegd met de Happy Stones die je op allerlei plekken tegen kunt komen: mooie, zelfgemaakte, tekeningen op stenen. Gemaakt door iemand voor anderen, om even blij van te worden bij het ontdekken ervan en daarna zelf te besluiten of je het kunstwerkje laat liggen of misschien wel verplaatst of meeneemt. Zo’n steen (kei) kan zo een hele reis maken.

De zes dimensies van positieve gezondheid

Positieve gezondheid gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid. Er zijn veel factoren die bepalen hoe we ons voelen. Met positieve gezondheid werken we vanuit zes dimensies, zes factoren die onze gezondheid bepalen; dagelijks functioneren, onze gedachten, of we mee kunnen doen in de maatschappij, of we gelukkig zijn, of ons leven betekenis heeft. En natuurlijk hoe we ons lichamelijk voelen. Positieve gezondheid helpt je bij bewustwording van jouw persoonlijke situatie en om te gaan werken aan jouw persoonlijke doelen. Positieve gezondheid is er voor iedereen, samen maken we Limburg een stukje mooier.

Wat we doen met de keien

Als Beweging willen we de keien aanbieden aan onze relaties (bewegers) en neerleggen op zichtlocaties om zo meer aandacht te geven  aan positieve gezondheid. Keipositief is een heel mooi voorbeeld van hoe invulling gegeven wordt aan positieve gezondheid. Door het gesprek aan te gaan over hoe we ons voelen en hoe we het samen, met elkaar, (anders) kunnen doen. De ontvanger beleeft een geluksmomentje bij het vinden van zo’n steen en voor de maker is het is leuk om dit voor een ander te kunnen betekenen. We leggen de keien neer op een plekje in Limburg waar ze gezien worden en mensen nieuwsgierig kunnen maken.

Tour door Limburg

We leggen de verbinding met de (nieuwe) organisaties en initiatieven die met ons aan de slag gaan om positieve gezondheid steeds meer bekendheid te geven. Er zijn al spontaan tal van initiatieven ontstaan in Limburg. Ook is de eerste officiële kei aangeboden aan wethouder Roy Bouten van de Gemeente Horst aan de Maas. Aan de Baersdonck in Grubbenvorst is gevraagd of de mensen van de dagbesteding deze ‘keien’ voor de beweging wilden maken. 

Roy “de Baersdonck is een heel mooi voorbeeld van hoe invulling gegeven wordt aan positieve gezondheid. 
Door het gesprek aan te gaan over hoe we ons voelen en hoe we het samen, met elkaar, (beter) kunnen doen”. De mensen van de Baersdonck hebben samen gestemd welke kei als eerste aangeboden zou worden. Dat werd de kei met de tekst ‘Samen Sterk’ van Fancois Otten. Samen Sterk is een het motto bij de Baersdonck. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden en door deze samen te benutten kunnen we heel veel bereiken. 

We gaan verder

Het stokje wordt nu overgedragen aan de volgende gemeente en zo gaan we de hele Provincie door met als eindpunt het Gouvernement in Maastricht. Wie weet kom je ze in de toekomst ook in jouw buurt tegen of hebben we je misschien zelfs wel geïnspireerd om met ons mee te doen! Heb je een mooi verhaal of wil je iets met ons delen? Laat het ons weten via info@limburgpositiefgezond.nl