Zaterdag, 21 mei 2022

Jongeren informeren jongeren over Positieve Gezondheid

Hoe breng je nu Positieve Gezondheid onder de aandacht bij jongeren? Heel eenvoudig. Je laat dit andere jongeren doen. Burgerkracht Limburg heeft hiervoor 3 jongerenambassadeurs aangesteld. Zij zijn allemaal zo’n 5 uur per maand bezig het gedachtegoed onder jeugdige personen te verspreiden. Hoe ze dat doen? Elise Bloemen en Timo Nelissen delen hun verhaal.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Elise: “Ik ben 18 jaar en woon in Munstergeleen. Ik sport zelf heel veel en ben altijd met gezondheid bezig. Het zou mooi zijn dat ik ook op dit vlak kan gaan werken. Gezondheid is meer dan sporten – het fysieke – alleen. Het heeft ook te maken met hoe je je mentaal voelt bijvoorbeeld. En of je sociale contacten hebt.”

Timo: “Ik kom uit Elsloo en ben 19. Ik doe best veel in het sociaal-maatschappelijk domein. Ik werf jongeren (via het Oranjefonds) voor buurtcentra in Elsloo en zit bij de Steinse Jongeren Adviesraad (SJAR). Samen met een paar vrienden heb ik Stichting Jongeren voor Ouderen opgericht. Jongeren zetten zich in om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen en helpen met digitale problemen.”

Waarom zijn jullie jongerenambassadeur geworden?
Elise: “Mijn moeder werkt al een tijdje volgens Positieve Gezondheid. Zij kwam met het idee om aan dit project mee te doen. Ik vond het heel interessant om andere jonge mensen te informeren en te stimuleren en heb me aangemeld.”

Timo: “Ik heb de principes van Positieve Gezondheid van mijn moeder geleerd, alleen dan niet onder de naam van Positieve Gezondheid. Denk aan: de afwezigheid van ziekte betekent niet dat je gezond bent. Gezonder leven voorkomt ziektes, zowel mentaal als fysiek. Ik wil dit graag overdragen aan andere jongeren, omdat dit mij heeft geholpen.”

Op welke manier kan Positieve Gezondheid jongeren helpen? 
Elise: “Tegenwoordig wordt er veel kritischer gekeken naar elkaar. Zeker op social media. Dat maakt jongeren heel onzeker. Positieve Gezondheid kan hen hierbij zeker helpen.”

Timo: “Ik ben ervan overtuigd dat de meeste jongeren iets zullen hebben aan Positieve Gezondheid. Of in ieder geval een betere gedachtegang hierdoor krijgen. Veel jongeren kampen met mentale problemen, maar de buitenwereld schrijft dit vaak af als: Ik zie niks. Stel je niet aan. Ik had het vroeger zwaarder. Positieve Gezondheid kan helpen dit negatieve commentaar te verwerken. Zo ken ik iemand die door hoge druk van ouders en school is moeten stoppen met school door een depressie en burn-out.”

Hoe hebben jullie jongeren bereikt?
Elise: “We hebben allerlei soorten tips en weetjes voor jongeren op Insta gezet. Ook zijn we bezig met het maken van vlogs. Bijvoorbeeld over de inleiding van ons project, een interview met Esther Bloemen over Positieve Gezondheid onder jongeren en
het uittesten van het nieuwe spel Positieve Gezondheid. Daarnaast hebben we een toolbox ontwikkeld met allerlei leuke hulpmiddelen. Denk aan: het stellingenspel of het dobbelspel Positieve Gezondheid. Ook bevat de toolbox het spinnenweb en tips voor gespreksvoering. De box brengen we naar scholen en andere organisaties. Zo worden jongeren op een speelse manier wegwijs gemaakt in de wereld van Positieve Gezondheid.”

Timo: “Bij de bibliotheek in Venlo heb ik pas geleden deelgenomen aan een podcast over Positieve Gezondheid naar jongeren toebrengen. Ik ben hier heel enthousiast over, omdat er in mijn ogen nog niet genoeg jongeren weten wat Positieve Gezondheid is. (Voor de podcast Klik hier) ”

Wat heeft Positieve Gezondheid jullie zelf gebracht?
Elise: “Het heeft mij inzicht gegeven in wat ik nog kan verbeteren. Eerder plande ik mijn dagen helemaal vol. Uiteindelijk moet dat een keer fout gaan. Nu ik me hiervan bewust ben, krijg ik meer rust.”

Timo: “Het helpt mij in de communicatie met anderen. Stel dat ik individuele gesprekken heb met 20 vrijwilligers. Dan praat ik niet met de zevende vrijwilliger vandaag. Nee, dan praat ik met Piet. Ik luister naar zijn verhaal, ideeën en feedback. Ik neem hem serieus en denk vooral niet: Piet is ‘maar’ vrijwilliger. Wat zou hij nu weten over…”

Wat vinden jullie fijn aan dit project? 
Elise: “Ik vind het fijn om jongeren te helpen. Als meer mensen weten wat Positieve Gezondheid is en wat het inhoudt, dan kan het helpen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld tijdens corona en de lockdowns. Daar word ik blij van. Helaas heb ik tot nu toe alleen groepen jongeren aangesproken, maar nog niet met individuen gesproken. Ik denk juist dat als je een grotere groep bekend maakt met het begrip Positieve Gezondheid dat dat effectiever is.”

Timo: “Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om veel te leren en uit te proberen in dit project. Het enige jammere is dat ik maar 5 uur per maand hieraan kon werken.”